NAŠA PRIČA

1700 GODINA POVIJESTI NA JEDNOM MJESTU

Kavana Lvxor ime je dobila po egipatskom gradu Luxoru, iz kojeg potječu sfinge, mitska bića što ih je rimski car Dioklecijan 305. godine poslije Krista dopremio u svoju tek izgrađenu golemu Palaču na obalama Jadranskog mora, biser antičke arhitekture s očitim pečatom starog Egipta.

Najbolje sačuvana sfinga, od tridesetak koliko ih je bilo u Palači, potječe iz doba faraona Tutmosisa, izrađena je prije 36 stoljeća. Do danas čuva carski trg – Peristil, Dioklecijanov mauzolej – katedralu svetog Dujma i kavanu Lvxor te bdije nad srećom Splita.

U središtu kavane, u podu je označen položaj kružnog antičkog hrama posvećenog rimskoj boginji ljubavi Veneri. 

Romaničko-gotički stup s ukrasima ostatak je Gradske lože, uprave slobodnog grada – splitske komune, koja je bila smještena upravo na Peristilu, tadašnjem glavnom splitskom trgu. Palača potom postaje dom uglednih plemićkih obitelji Grisogono i Cipiko. U nadogradnjama i ukrašavanju palače sudjeluje i poznati kipar i graditelj Juraj Dalmatinac.

U 15. stoljeću na palači radi i vrsni umjetnik Nikola Firentinac, a u 18. stoljeću donji dio pročelja dobiva barokni izgled. Tako Lvxor čuva sve slojeve rasta grada, od Dioklecijanove palače do 1941. godine kad je unutrašnjost kavane osmislio praški arhitekt Josip Kodl pa sve do današnjeg uređenja kavane koju je oslikao suvremeni splitski umjetnik Petar Grimani.

Danas je kavana Lvxor omiljeno okupljalište splitske kulturno-društvene elite, kao i nezaobilazna lokacija za sve posjetitelje Splitu.

Svoju prepoznatljivost izgradila je na vrhunskoj aromi kave, domaćim slatkim delicijama, ponudi nacionalnih kulinarskih specijaliteta, bogatoj vinskoj karti te brojnim kulturnim događanjima.

Cjelokupni doživljaj posebnosti upotpunjuju i pogled na katedralu sv. Dujma, zaštitnika grada Splita te 1700 godina star carski trg Peristil koji u proljeće i ljeto postaje pozornica za romantične koncerte uživo te jedinstveni plesni podij za sve naše goste.

Dođite i osjećajte se i vi poput carice i cara u kavani Lvxor.

JELOVNIK

SPOJ SAVRŠENIH JELA I NEPCU DRAGIH OKUSA

Lvxor je mjesto gdje se domaći kulinarski specijaliteti izvrsno nadopunjuju s jelima iz čitavog svijeta. U našoj ponudi svatko će pronaći nešto za sebe, a drago nam je što našim posjetiteljima možemo ponuditi i odličan izbor vegetarijanskih i bezglutenskih jela. Široki izbor hrane prati i bogata vinska karta te vas pozivamo da nazdravimo skupa uz pjesmu i ples na carskom trgu Peristilu.

SIGURNO STE GLADNI

REZERVIRAJTE ONLINE

KAKO DO NAS?

JAVITE NAM SE SADA!

ADRESA:
Kraj Sv. Ivana 11
21 000 Split
Hrvatska

KONTAKT:
T: +385 (0) 21 341 082
M: +385 (0) 91 482 4600
E: lvxor@lvxor.hr

RADNO VRIJEME:
Od 8:00 do 00:00 h

GOOGLE ZNA GDJE SMO